invitaţie la d.n.a.

de MIHAI DINU

Volumul Invitație la D.N.A. semnat de avocatul Mihai Dinu a apărut la Editura Zeit, în luna februarie 2017. Scriitorul țese un original teatru scurt, încărcat cu multiple conotații. Cartea e străbătută de un filon comic, ceea ce o face deosebit de interesantă și de atractivă. Provenite din medii sociale diferite, tipurile umane înfățișate aici întruchipează cam toate frumusețile și carențele actualei societăți românești. D.N.A.-ul, autoritatea care aduce în fața justiției oameni corupți, tentați de obținerea unei stabilități financiare infailibile, este simbolul simțului civic și al legii bunului simț, cu ajutorul căruia societatea reprezintă un loc mai sigur, dar și încărcat cu tot felul de tipologii umane, una mai ciudată decât alta.

Acțiunea, derulată în incinta D.N.A.-ului – Serviciul Teritorial Lehliu Gară, indicată de autor chiar în debutul volumului, este brăzdată de evenimente ce se succed cu rapiditate. Zâmbetele provocate de replicile hazlii ale personajelor oferă cărții un statut unic, de creație literară de top. Verva prezentării întâmplărilor denotă o măiestrie înnăscută, autorul dorind și chiar reușind să capteze atenția cititorilor prin umorul debordant și prin situațiile ieșite din comun.

Titlul volumului reprezintă o încercare foarte reușită de a induce oricărui cititor o stare de bine, de relaxare, contrară realității. În situația de față, D.N.A.-ul este, de fapt, o replică reușită a inconfundabilului umor caragialian. Evocarea amintirilor din perioada comunistă fascinează și încântă totodată. Autorul nu se rezumă doar la simpla înșiruire a replicilor, pe care și le asumă, ci transmite prin intermediul lor mesaje, care se potrivesc perfect contextului socio-politic actual. Aceleași măști, dar alte nume, joacă roluri inedite, surprinzând esența umanității dintotdeauna: înclinația către corupție. Greșeli după greșeli, atrag după ele vinovăția absolută a inculpaților, chemați să dea socoteală pentru faptele lor controversate. Ironia abundentă, ce izvorăște din aproape toate replicile lovește direct la țintă, creând noi răsturnări de situație, valuri de domino, ce par a nu se mai sfârși.

Cuprinsul cărții indică șapte capitole, intitulate grandios, anunțând un conținut memorabil: Invitație la D.N.A., Repetenții, Vin americanii, Televizorul, Reîntâlnirea, Sărbătoarea și Teroriștii. Rând pe rând, fiecare componentă a acestei comedii prezintă fragmente din istoria tumultoasă a unui popor înzestrat cu puterea de a trece peste orice dificultăți și de a sfârși prin a se prăpădi de râs datorită situațiilor și evenimentelor hilare pe care le-a trăit.

În cel dintâi capitol, scriitorul Mihai Dinu înfățișează oameni simpli, care se fac vinovați de câte ceva, iar acum trebuie să fie pedepsiți retroactiv. După toate întâmplările halucinante, finalul readuce liniștea, printr-o interogație, care devine lait-motivul acestui volum: Nu ai un antinevralgic?, ca și cum acest banal medicament reprezintă soluția ce pune capăt tuturor problemelor sâcâitoare, care par a nu se mai termina.

Capitolul Repetenții creează o suită de situații absurde, duse la extrem. Personajele sunt pionierii de altădată, acum maturi, care se află în fața unei scene inimaginabile, aproape grotescă. Timpul pare a fi rămas în loc pentru ei, căci în prezent se află tot în perioada comunismului, în sala de clasă, la ora de matematică, îmbrăcați în aceleași uniforme de pionier și purtând cravata binecunoscută, care li se tot strânge în jurul gâtului, asemenea unui călău ce-i obligă să recunoască și ce n-au făcut. De altfel, colonelul, își ia în serios rolul de căpcăun, inducându-le celor anchetați o stare terifiantă, încât aceștia ajung să aibă coșmaruri îngrozitoare.

Vin americanii este un capitol care mai îndulcește puțin atmosfera teribilă dinainte. Acțiunea se petrece în sala Consiliului local comunal, unde are loc o ședință, prezidată chiar de primar. Toți cei prezenți așteaptă cu masa întinsă sosirea americanilor, care sunt un exemplu pozitiv pentru dezvoltarea unei societăți libere. Între timp, se derulează discuții interesante, în care se evocă amintiri savuroase, menite să distragă atenția de la adevăratul scop al acestei întâlniri selecte.

Capitolul intitulat Televizorul așază în centrul atenției problemele familiale, arbitrate atât de fin de către acest obiect, devenit indispensabil în societatea actuală. Protagoniștii, Victor și Eliza, se află într-un impas conjugal, cauzat de rutina zilnică. Au ajuns să comunice doar administrativ și să-și suporte reciproc tabieturile și capriciile vârstei a doua. Desigur, nu sunt singurii aflați în această situație, însă recunoașterea acestui fapt nu face decât să acutizeze problema. Scena se termină brusc, cu intervenția mascaților, care taie firul întâmplărilor prin modul brutal binecunoscut. Șocat, Victor realizează că mai bine continuă să-și ducă zilele plictisitoare în liniște, pe care o preferă acum cu disperare, când nu mai are nevoie decât de un antinevralgic.

Reîntâlnirea după mai mulți ani a unor colegi de școală aduce o bucurie imensă în viața lor anostă, lipsită de importanță. Revederea produce un declic instantaneu, o rază de soare în sufletul lor umbrit de eșec. Intervenția unui personaj feminin, colegă și ea cu cei doi protagoniști, condimentează interminabilele lor discuții. Singurătatea care planează asupra lor este dureroasă și nu le mai rămân decât amintirile din perioada adolescenței.

După 30 de ani, foștii colegi de liceu reușesc să se revadă și să schimbe vorbe de duh, menite să aducă un gram de fericire și câteva zâmbete pe chipurile celor prezenți. Același profesor de matematică, cel care era cândva spaima unui întreg liceu, este învins de trecerea anilor și nu pare cu mult diferit de elevii săi. Unii sunt căsătoriți, alții singuri, după cum au dorit și le-a fost sortit. Oricum ar fi, aceste personaje din capitolul Sărbătoarea își văd de drumul lor, fără a cere cuiva socoteală. Ies la iveală secrete mai puțin agreate, viețile sunt date peste cap, și totul se încheie cu retorica întrebare: Are cineva un antinevralgic?

Ultimul capitol, Teroriștii, se transformă într-un fel de ziua judecății, când cei care au conștiința încărcată de vinovăție, vor să-și purifice spiritul și accedă la stadiul de echilibru, pentru că sufletul lor a atins apogeul neliniștii. Multele regrete și reproșuri au devenit insuportabile și se cer înlocuite cu o stare de acalmie totală. Situațiile-limită revin în forță: cazuri de familii destrămate, de neîmpliniri profesionale și personale sunt acum în actualitate și sunt pe cale să explodeze. La final, doi foști colegi decid să intre în fosta clădire a Liceului Panait Cerna, pentru a recupera niște bilețele ascunse într-un perete, scrise cândva, pe când aveau idealuri înalte și aspirau la un viitor strălucit. Acțiunea lor inedită este întreruptă de raidul unor polițiști, care îi încătușează, considerându-i teroriști. Când, după ce unul dintre oamenii legii dă citire bilețelelor și constată că s-a înșelat în privința celor doi, acesta este apostrofat de superiorul său și vinovații încept să-și revină treptat din șoc, numai cu ajutorul unui antinevralgic virtual. 

Volumul Invitație la D.N.A. este un simbol al societății românești, o creație demnă de un scriitor realist, care pune în scenă personaje și întâmplări dominate de moravuri binecunoscute, capabile să ofere cititorilor o stare de veselie românească autentică.

Gina MOLDOVEANU